Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jídlo je v Portugalsku samozřejmě velice příjemnou záležitostí. Záleží jenom na vašem gustu a peněžence jak se budete stravovat. Jak se dá čekat, v obchodech narazíte na množství pro nás netypických druhů ovoce, čerstvých ryb atd. Já osobně rybám moc nedávám, ale pravda je, že čerstvý a dobře udělaný losos chutná famózně.

Chimarrao
Brazilců je ve městě vážně hodně a kdyby sebou co se týče kultury přivezli jen hudbu a rodizio tak já jsem spokojený. Rodizio bych charakterizoval přibližně jako brazilské masové hody. Příjdete do restaurace, zaplatíte určitou sumu a pak jen jíte dokud to jde. V restauraci jsou pultíky s přílohami - těstoviny, rýže, hranolky, fazole, saláty, smažené banány ... je toho hodně a těžko najít něco co není skvělé. Já osobně jsem dával přednost zeleninovým a ovocným salátům, protože k tomu, co vás čeká, něco lehkého potřebujete. Jak se totiž usadíte u stolu, začnou kolem vás pobíhat mladíci s jakými si "šavlemi" a obřími noži. Na těch šavlích jsou všechny možné druhy masa - vepřové, hovězí a to jinak připravené, z jiných částí zvířat, drůbeží, klobásky, uzené. Je toho vážně hodně. Řeknete si, oni vám ukrojí na talíř plátek, dva, tlusté jak si přejete, když odejdou, vězte, že budou zpět dřív než stačíte dojíst a to s jiným druhem masa. Je skoro nemožné (alespoň zpočátku) odmítnou nový kousek toho nádherně vonícího čerstvě upečeného masa. Nedávno jsem slyšel, že na rodizio jsou ideální argentinské krávy, protože jsou nejlepší na světě, nepamatuji si ale, že by mi to nějak vadilo.
Pití není v ceně zahrnuto (pokud nemáte speciální menu) a je poměrně drahé. Já osobně doporučuji červené víno, které se k tmavým masům skvěle hodí, a sklenici vody, jinak ale dle vkusu každého soudruha. Taková kombinace vás ve finále přivede k následujícímu účtu:

Rodizio 8,90
1/2 nesycené vody 1,30
sklenice červeného vína 1,50
--------------------------------------
11,70 euro (odpolední menu - večerní je o něco dražší)

Rodizo je doménou restaurací Chimarrao. Najdete je nejen v Lisabonu, ale i ve Španělsku atd. V Lisabonu je známa hlavně z nákupního střediska Colombo, kde ji určitě najdete.
Pro pány je to věc skvělá, pro dámy myslím taky, ačkoliv toho nesní tolik. Vyzkoušet to musí všichni.

Pastelarias
Pastelarie jsou moc oblibená zařízení. Jsou doslova na každém rohu a někdy se na ten roh vejdou i dvě. Dát si tam kávu nebo něco jiného je tak normální, jako že ráno vstanete z postele. Cenově jsou to velice přijatelná zařízení, na která si zvyknete rychle. Ke kávě také patří nějaká ta sladká pochoutka - a pokud netrpíte na zuby, něco si hádám dáte.
Nejznámější pastelarií je "ta modrá v Belémě" Její zvláštností jsou nejlepší zákusky z celého Portugalska. Naprostou specialitou a co se týče receptu a postupu přípravy klenotem je pastéis de nata. Jedná se o košíček, který je plněný jakousi směsicí pudinkové hmoty a chutná výtečně! Dodnes v Belémě (jihozápadní část města u řeky Tejo) používají stejný postup přípravy bez použití techniky, takže každý kousek je ručně zhotoveným unikátem. Pastéis de nata má i své místo ve Wikipedií. Komu se ale nepodaří dostat se do Belému aby ochutnal, nebo nevydrží v nikdy nekončících frontách u pultu, tento klenot si může koupit prakticky kdekoliv - jen to už nebude ten pravý originál a chutnat bude přeci jen malinko jinak (ale pořád moc dobře).

Vynikající je restaurace Chapito na Costa de Castello - je odsud naprosto pohadkový výhled na Tejo a dobré jídlo - jejich losos v sezamu je prvotřídní.
Na konci Rua Visconde Valmor je čínská restaurace - slušnou rybu tam seženete za 10 euro.
Quasi Pronti - italský fast food - ryba+pivo=4.99 euro (v obchodních domech bývá).
Pastelaria Versailles - Saldanha - moje polská kamarádka říká, že stojí za to tuhle pastelarii vidět.
Když se chcete najist a poslechnout fado, zkuste nějakou z restaurací na Alfamě - jídlo je tam většinou za 25 - 40 euro - zkusit se dá například A Baiuca na Rua de Sao Miguel.
Na Bairru je oblíbený fado bar Adega Machado na Rua do Norte 91.




Bacalhau




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

diky

(Nelca, 19. 8. 2008 9:24)

Diky za rady. Uz je tisknu a urcite navstivime rodzio :) na konci zari napisu jak chutnalo..